Landscape Competition (1st Prize): The Elastic Limit, Greece

TITLE:    the elastic limit

COMPETITION:    Regeneration and Reuse of the former Cemetery of Neapoli – Athens

PRIZE:   1st Prize                          

CLIENT:   Municipality of Nikea – Agios Ioannis Rentis

LOCATION:    Nikea, Attica, Greece

SURFACE:   4600m2 (4,6Ηα)

YEAR:    2016

DESIGN FIRM:       topio7

Design team:       topio7 / Katerina Andritsou – Panita Karamanea – Thanasis Polyzoidis
architects/landscape architects

Landscape Competition (1st Prize): The Elastic Limit, Greece

 

The project “the elastic limit” from the architectural and landscape firm “topio7” was awarded with the 1st Prize at the competition for the Regeneration and Reuse of the former Cemetery of Neapoli – Athens”

 Landscape Competition (1st Prize): The Elastic Limit, Greece

The competition’s site has a special importance for the city’s collective memory because of its past use as a cemetery. It is an introverted space inaccessible to public use, characterized by isolation and melancholic memories. In contrast, the proposal envisions a mutual ‘osmosis’ between park and city that will contribute to the neighborhood’s revitalization.




Main project’s objective is the creation of an open, accessible public space and park with ecological character, with emphasis on the social dimension and the site’s memory. Symbolically the idea proposes an “active ground”, a vivid natural park, a dynamic scenery that changes during the four seasons.

Landscape Competition (1st Prize): The Elastic Limit, Greece

The park is organized by a series of successive circular zones that gradually lead from the city’s buzz to an enclosed recreational landscape. At the border a perimetric promenade with entrance plazas is located and afterwards a green zone: the “elastic limit”. This filter of greenery leads to the main area – a large clearing of rest areas and recreational zones, with a cafe-restaurant embedded in the topography. with a meadow for distant views at the roof.

Landscape Competition (1st Prize): The Elastic Limit, Greece

The linear cemetery axes are kept as a memory reference and constitute the main connecting promenades of the project. There are composed of cobblestone pieces with green joints covered with a mix of lawn and wildflowers.




At the central square the existing cypresses are maintained and water jets are located as a symbol of rebirth. Various thematic landscape zones and uses are proposed, such as the Church plaza, the spectacles’ area where an amphitheatre is embedded in the landscape, Mediterranean gardens with rest areas, fruit trees gardens, clearings for outdoor uses and a small wetland.

Landscape Competition (1st Prize): The Elastic Limit, Greece

In the “elastic” green zone the interconnection and ‘osmosis’ with the urban fabric is continuous. Various activities and uses are located at the shaded areas under the trees. New planting zones complement the existing vegetation, creating a green protecting filter from the city noise, a filter that also offers aesthetic visual delight. New proposed uses are: sports area with courts, playgrounds and outdoor gyms, picnic areas, α mountain bike track, domestic animals’ farm and a ‘Green Point’. Light construction versatile kiosks are proposed, in order to host various activities and needs: an information point, an animals’ nest, a small shop for open air – bazars.

Landscape Competition (1st Prize): The Elastic Limit, Greece

At the limits between the green buffer zone and the central part of the park a serpentine  path for wandering, jogging and cycling is proposed that offers a slower walking experience of the constantly changing space.

Landscape Competition (1st Prize): The Elastic Limit, Greece

It is a proposal that through landscape design and ecological practices, attempts to reconquer an inactive space and transform it to a vivid contemporary park.

 

 

For more details visit:   https://www.facebook.com/topio7architects/




, , , , , ,

Comments are closed.
Scroll Up