IO[1] | Image © Chaukor Studio

Architectural Group: CHAUKOR Studio
Architects/Design Team: Nilesh Bansal & Tejeshwi Bansal
Project Location: NOIDA -India
Project Year: 2013
Project Area: 4000 sq.ft.
Project Type: 
Corporate Interiors
Image Courtesy: Chaukor Studio
Text: Chaukor Studio

The project derives its name from the fact that it features an earthy material pallet while the space has to house a mid-size web development and design firm.

IO[10] | Image © Chaukor Studio

The 4000sq.ft. space features a reception, two conferences, cafeteria, an outdoor green court and a work hall. Careful use of materials provides earthiness and scalar complexity to the space thus inverting the modern and minimalist style that is conventionally conjoined with computers and technology.

IO[9] | Image © Chaukor Studio

Also, the carbon footprint is taken into account as most of the materials are re-used from the existing pallet while some are reclaimed from nearby re-furbishing yards.

IO[3] | Image © Chaukor Studio

Furthermore, the front and side facades of the building are intended to be converted into vertical greens thus reducing the heat gains, and providing veggies for its inhabitants.

IO[2] | Image © Chaukor Studio

IO[6] | Image © Chaukor Studio

IO[7] | Image © Chaukor Studio

 

 

Chaukor  is an architectural practice founded by architects Tejeshwi Bansal and Nilesh Bansal that features an integrated workshop where architects, artisans and skilled craftsmen communicate and work along a common design philosophy.