IG[1] | Photo By Andre J Fanthome

Project Name: India Glycols Corporate Office, Noida
Architectural Group: Morphogenesis
Principle Architect: Manit Rastogi
Client: India Glycols Ltd.
Project Location: NOIDA, India
Project Area: 3,91,700 sq ft
Project Type: 
Office Space
Project Year: 2009
Image Courtesy/Photography: Andre J Fanthome
Text: Morphogenesis

The office design for the corporate office for India Glycols embodies the issues concerning the workplace today, and explores the paradigm of the office space as a social activity. Sited in a non-contextual suburban area of Delhi, the setting led to the development of an introverted scheme that would address environmental and socio-economic issues from first principles.

IG[9] | Photo By Andre J Fanthome

Conceived as a solid perimeter scheme with a more fluid interior, the morphology blurs the interface between the inside and outside. The site surroundings and context along with an optimum enclosed square volume enabled a built form with minimum exposed surface area.

IG[12] | Photo By Andre J Fanthome

The built form configured of 8m wide office bays optimizes the natural day lighting and helps to define the programmatic requirements of the office. A stacking system is used to generate a variety of open spaces; courtyards, verandahs, terraces, green roofs etc. that help to structure the office spaces. A central spine traversing the built volume serves as the common activity zone, with other departments branching out.

IG[11] | Photo By Andre J Fanthome

Energy Consciousness dictates the internal spatial and programmatic composition through a series of open and semi-open spaces. Instead of an overlay of an environmental layer, Passive design techniques are employed throughout the scheme and take into consideration the importance and relevance of energy conscious design within the modern work culture.

IG[2] | Photo By Andre J Fanthome

Solar exclusion is achieved by means of a solid external perimeter, which only permits diffused daylight into the office environs. The reliance on artificial Lighting is substantially reduced as courtyards are created to increase natural light levels on the floor plates. The courtyards help to keep the solar ingress out and control the temperatures of a multitude of spaces throughout the building while also allowing for sufficient day lighting into the workspaces.

IG[5] | Photo By Andre J Fanthome

External Spaces are tempered using courtyards and terrace gardens that facilitate thermal insulation. Shaded Outer façade with air cavity construction, very small slit windows on the outside, courtyards with microclimate controls (shading and mist gardens, water bodies and plantations) all aid in reducing the solar ingress.

IG[7] | Photo By Andre J Fanthome

Water bodies aid in evaporative cooling thereby reducing dependence on artificial means of cooling and also create a microcosm of the civic environment rich with the potential for social transactions. Rhythmic articulation of volumes and spaces generates a scheme that is a radical departure from the structured differentiated spaces of the traditional office and the monotony of the open plan halls that have dominated office planning.

IG[10] | Photo By Andre J Fanthome

 

GROUND FLOOR | Photo By Andre J FanthomeFIRST FLOOR | Photo By Andre J Fanthome SECOND FLOOR | Photo By Andre J FanthomeIG[3] | Photo By Andre J Fanthome IG[4] | Photo By Andre J Fanthome IG[8] | Photo By Andre J Fanthome

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AWARDS/RECOGNITION-

Morphogenesis  has won IIA Award for Excellence in Architecture for India Glycols Corporate Office, Noida

Morphogenesis is recognized globally as one of the leading Architecture firms from India. Founded in 1996, the firm is based out of New Delhi and is a collective offering specialized services in Architecture, Interior design, Masterplanning , Urban design, Landscape design & Environmental design consultancy.