Fairway Pub, New Delhi

FP[13] | Image © Design Atelier

Project Name: Fairway Pub, New Delhi
Architectural Group: Design Atelier, New Delhi
Client: Indian Air Force
Project Location: Air Force Sports Complex, New Delhi
Project Area: 6,000 sq.ft
Project Type: 
Restaurant & Bar
Project Year: 2012
Image Courtesy: Design Atelier, New Delhi
Text: Design Atelier, New Delhi

Consultants

  • HVAC: FairAir
  • Structural: Charan Bhandari Consultants
  • Landscape: Design Atelier with Artemisia
  • Contractor: Manbhawan Interiors, New Delhi
  • Electrical: Electro Consultants

FP[2] | Image © Design Atelier

Fairway Pub‘s kaleidoscopic design is a confluence of  energies; The space is full of decadent details, with Oaky timber beams covering the ceilings and touches of gold bronze trims, finished with Moonlight silver lights.

FP[6] | Image © Design Atelier

A beautiful and sophisticated ambience is created with a running theme of grey stone, brown leathers and blue and white accents. The industrial and rustic patterned flooring adds a touch of the thrilling night with distressed grey industrial stone tiles create a noir flooring that resonates with the blue and reddish yellow ambient lights in the different parts of the restaurant.

FP[5] | Image © Design Atelier

The bespoke wall graphics and custom poster created by Design Route are hung on display on the walls creating stories around the mythologies of golf and illuminated by carefully concealed lights. Architectural lighting forms the backbone of the hospitality experience of the fairway pub; a wide range of accent-lighting and functional lighting solutions in the entrance lobby, the corridors, the restaurant, the bar, and aesthetic landscape lighting is explored.

FP[1] | Image © Design Atelier

Located in the middle of a golf course virtually on a fairway, the Fairway Pub is designed to act as the heart of the Air force Sports Complex, Golf Course New Delhi. The member golfers use it in the day around the backdrop of Golf activities and as a cool rendezvous, amidst lively lights and colours in the evenings and nights.

FP[7] | Image © Design Atelier

The architects surveyed a crumbling existing old structure and put in place an elaborate structural retrofit to save and put it to renewed use. Also, as the old building was disconnected from the expansive natural environment all around, it was decided to reconnect the building to the surroundings by removing unnecessary walls and reducing the loads on the foundations.

FP[8] | Image © Design Atelier

The primary  approach in transitioning the cold raw, isolated structure into an artistic vibrant and colorful restaurant was to focus on reinfusion of a natural harmony with the new spaces created during construction. Walls were broken and fully glazed panels were positioned to connect the encompassing greenery with the surrounding landscape.

FP[4] | Image © Design Atelier

Seating orientations were integrated into 360 degree viewing seats and special decor was created using, lights, colour, and textures, combined with Design Route’s custom identity graphics in the interiors and merged with a tranquil landscape with water bodies to add a chic expression to the panoramic exteriors.

FP[14] | Image © Design Atelier

The outside area is utilised with umbrella-style seating that increases the available seating at the pub and adds a decorative touch to the outside areas with additional nature- based seats for an outdoor ambience that showcases the lush landscape. The planter placed in the center, ensconced with three different levels of water imparts serenity in the dusky background. In the evenings, the under-pool lights illuminate the entrance forecourt with colours, reflecting light in a multi-coloured dance.

FP[10] | Image © Design Atelier

The Pub and the dine-in area are partially separated with angled wooden planks. Simple Contemporary booth-style furniture is used for families in the dining section, and groups of relaxed chairs and sofa loungers are used in the bar. Up lighters are used to create an effect of upward movement of light. Round false ceiling in three offsets with a light in centre flashes downward, and cove lights create a soft background whispering effects on the glossy white ceiling that celebrates the golf ball textures and an abstract imagery of the hole in one.

FP[11] | Image © Design Atelier

A pool table set in a lower ceiling with down lighters is setup in an array of red fabrics, to focus a game ambience. The colour mixes are more of earthy tones. Natural browns and greys are brought in to match the colour of upholstery and unique, custom designed printed vinyl wallpapers are used.  The pub is designed to facilitate conversations and easy mingling among fellow golfers, creating a marvellous fusion of restaurant design nested in nature.

FP[9] | Image © Design Atelier

 

FP[3] | Image © Design Atelier

 

FP-Layout

Significant ideas:

  • Restoration of Old Fairway Pub Structure to meet Structural integrity requirements and present code Standards
  • Taking advantage of the location on the Golf Course Fairway, enlarging openings and bringing the outdoors inside
  • Utilising available land and existing landscape resources in new and innovative ways without major expenditure
  • Atmospheric effects for Evening and Nighttime use with- UV and coloured LED based high efficiency lighting and maximised natural glare free light through the glazing
  • Modernising the kitchen and Bar standards of the Air Force Sports Complex
  • IR based low flow fixtures in Toilets

 

Design Atelier is a multifaceted Architecture, Interiors and Urban Design Firm, based out of New Delhi that is founded on the belief that architecture and design provide a sense of grace to life and we believe that matters.

 

, ,

Comments are closed.
Scroll Up