Courtyard House | Image © SAKAAR Design Studio

Courtyard House, Lucknow

Courtyard House | Image © SAKAAR Design Studio

Project Name: Courtyard House – Ajai Singh house
Architectural Group: SAKAAR- the design studio,  Lucknow
Architects/Designers Name: Vishal Gulati & Ritu Gulati
Client: Mr. Ajai Singh
Project Location: 
Lucknow, Uttar Pradesh-INDIA
Project Year (Completion): 
2012
Project Area: 4200 sq. ft.
Built up Area: 
7025 sq. ft.
Project Type: 
Residential
Image Courtesy: 
SAKAAR-the design Studio      

Courtyard House | Image © SAKAAR Design Studio

This residence cum working space was designed for a computer professional at Lucknow with a working wife and single child. It was situated in one of the posh areas of the city but facing the starting of an adjoining slum settlement surrounded by non-descript architecture of mid-rise buildings.

Courtyard House | Image © SAKAAR Design Studio

The client expected a house with office & work area somewhat connected to each other to (probably with the office on ground floor and residence on first) to effectively share the responsibility of caretaking their only child. Other significant concerns were blocking the unsightly view to the slums with restricted intrusion from neighbouring buildings.

Courtyard House | Image © SAKAAR Design Studio

The design concept was to –

create selectively linked distinct public office and private residential areas effectively screened from the outside environment.

 

Courtyard House | Image © SAKAAR Design Studio

The design evolved into a courtyard house whose front part became the office & work area while the rear segment housed the residence with the court forming the outdoor buffer and interactive zone effectively screened from surroundings. The design further developed to a more magnificent imposing front office area and a discreet scaled down residence part with green terraces & gardens.

Concept_Sketch

The courtyard proportions and scale provided shade from summer sun but letting in winter sun while simultaneously enhancing cross ventilation and indirect diffused daylight in the built form. Designed double and triple heights through the house and office maintained contact, effective light and ventilation while selected finishes lent it sturdiness and gracious aging.

Courtyard House | Image © SAKAAR Design Studio

A connecting bridge on the first floor from the residence to the personal cabin of the owner provided desirable movement without disturbing the residents or staff.

Courtyard House | Image © SAKAAR Design Studio

The elevation blocking also gave framed front view avoiding the unsightly neighbourhood while giving it an iconic identity without being garish.

Courtyard House | Image © SAKAAR Design Studio

The salient features of the building included climate responsiveness in all seasons; effective separation between working and living environment with limited connectivity of the owner; restricted framed view to outside with minimal external intrusions; low maintenance sturdy materials; identity with contextual contrast and versatility, liveability and efficiency.

Courtyard House | Image © SAKAAR Design Studio

Courtyard House | Image © SAKAAR Design Studio

Ground-Floor-PlanFirst-Floor-PlanSecond-Floor-Plan

 

 

 

 

 

 

Sakaar – the design studio, is a firm that though came into being in 1997 had its roots firmly entrenched in the profession of architecture since 1970 when its parent firm Vijay and Manohar associates started as a missionary propagating architecture in Lucknow. Also being the pioneer of multistoried constructions in Lucknow city. 

, , , ,

One Response to Courtyard House, Lucknow

  1. Fatima A October 18, 2015 at 12:03 am #

    Hello,
    Dears Designers , this is a great work ,and i like it very much .
    I wish if you post your new projects to stay in touch to the amazing MODERN Indian Architecture .

    Sincerely Yours.

Scroll Up