B-One | Cadence Architects

B-One, Bangalore

Project Name: B-One, Bangalore
Architectural Group: Cadence Architects
Project Location: Bangalore, Karnataka, India
Project Type:  Residential (Standalone), Interior Design
Architects/Design Team: Smaran Mallesh, Narendra Pirgal, Vikram Rajashekar
Built-Up Area: 5700Sq ft
Year: July 2016
Image Courtesy: Sergio Ghetti

B-One | Cadence Architects

Occupying a plot of 45’x90’, the site rests adjacent to several freestanding, nondescript houses in a busy urban fabric of Bangalore. A typical Indian neighbourhood section flanks the dwelling with minimal foliage in the setting. The dense residential fabric of the neighbourhood, the proximity of the neighbours and the busy street in front prompted the conception of an introverted condo.

B-One | Cadence Architects

Skilfully weaving a complex program into a harmonious whole, the architects have designed a house that is in contrast to the busy streets of the neighbourhood. The composition is augmented by the use courtyards to define the outdoor spaces.

B-One | Cadence Architects

Diagrammatically, the program of the house is laid out in the form an ‘H-shaped plan’ that wraps around a courtyard such that each arm of the ‘H’ flanks a court. Reinterpreting the traditional Indian courtyards, an open-to-sky area not only becomes a point of interest and activity within the house but also represents the ‘outside’ in the inside.

B-One | Cadence Architects

The pergolas help shade the double height space and cut the glare, while the green wall helps in reducing the heat. The court is a fount for light and fresh air, where hot air escapes and fresh air comes through. Acting as a light well, it also enables the user to have a macro oasis within the house.

B-One | Cadence Architects

The interiority of the house is designed to revolve around the experience of the garden, similar to that of a conventional courtyard/thotti house.

B-One | Cadence Architects

The program is expressed as horizontal bars across the courtyard. The puja room is further conceptualised as part of the courtyard; The puja and the courtyard together become the focus of the house for the various functions.

B-One | Cadence Architects

Due to its transparency, the courtyard also acts as an extension to all the functions around it. This along with the use of wood as a dominant material accentuates the warmth in all the spaces, with the furniture chosen to mimic installations in space.

B-One | Cadence Architects

B-One | Cadence Architects

Deliberately attempting to move away from the conventional residential façade, no windows are provided. A blank wall with a dispersion of openings for the front facade emphasizes the introverted nature of the house and a large overhanging roof levitates above the mass.

B-One | Cadence Architects

A sculpted object nestled between the roof and the ground below gives the residence a strong visual identity on the street.

B-One | Cadence Architects

 

The vacuity within the heart of the house materialises on the facade as an undulating mass. The contrast between the blank wall and the sculpted object is articulated in terms of materiality and form which helps stage one against the other. The house is self-sustainable with regard to the visual luxuriance and the quality of illumination.

 

Awards/Recognition: ACE ALPHA AWARDS 2017 – Winner for Hospitality category; ZAK Award for Excellence in Façade and Fenestration; IIID-ANCHOR AWARDS’11 and many more.

 



, , , , , , ,

Comments are closed.
Scroll Up