Arts & Media Centre -The Doon School, Dehra Dun

DS[20] | Image © Khosla Associates

Architectural Group: Khosla Associates
Design Team: Sandeep Khosla , Amaresh Anand , Subodh Divekar and Dhaval Shellugar
Project Location: DehraDun-India
Project Year: 2010
Project Area: 25000 sq.ft.
Project Type: 
Institutional
Photography: 
Bharath Ramamrutham and Amit Pasricha
Text: Khosla Associates

Credits

Structural Engineer: Manjunath & Co. General Contractors: Sawhney Builders Electrical Consultant: Lyle Lopez Plumbing Consultant: S.K. Consultants Acoustics: KLM Designs Building Green Analysis : The Energy and Resource Institute (TERI)
Khosla Associates won a competition to design the new Arts and Media Centre at The Doon School, India’s premier all boys’ boarding school.

DS[7] | Image © Khosla Associates

Integral to the concept of the new Arts and Media Centre is the journey of an artist , interpreted as a central spine that runs east- west along the entire length of the site; dissolving into the ample lung space of a landscaped garden.

DS[18] | Image © Khosla Associates

The artist traces the path but is encouraged to break away from it in the all-important process of self-discovery. The axis encourages one to traverse, pause, take a turn, wander and reflect.

DS[5] | Image © Khosla Associates

The two buildings of the art school – one for art instruction primarily housing painting, ceramic, sculpture , and textile studios, and the other, with a lecture hall, film studio, publications room, and display galleries, are connected by an internal bridge.

DS[6] | Image © Khosla Associates

The building is viewed from the outside as a composition of abstract sculptural forms of varying material and texture, emerging from a central spine. Internally, the axis is a double-height 6 meter wide gallery leading from both sides into studios, a lecture hall, a library and other functional requirements of the art department.

DS[16] | Image © Khosla Associates

The internal volumes are filled with a wonderful quality of north light via a series of skylights, while all studios open into courtyards allowing easy interaction with the outdoors and ample cross ventilation.

DS[14] | Image © Khosla Associates DS[15] | Image © Khosla Associates DS[17] | Image © Khosla Associates

The building is contextual in terms of its orientation and materiality as it interfaces the iconic 100 year old English Renaissance inspired main school building and the rest of the brick architecture of the campus.

DS[10] | Image © Khosla Associates

It also blends seamlessly with the mature trees of the former Forest Research Institute of India. The east west orientation of the built form and landscape reinforces the direction of the old aqueduct and main building. The building massing is bold, contemporary and abstract.

DS[11] | Image © Khosla Associates

An exciting use of materials – Exposed brick tiles juxtaposed with olive coloured corrugated metal sheets and glass is set against an omnipresent spine of Yellow slate. Local stone is used generously in the courtyards and the internal flooring is predominantly grey kota stone – blending effortlessly with the lush natural surroundings yet being highly durable.

DS[4] | Image © Khosla Associates

The curved façades soften the corners of the building and are detailed finely with bands of brick-on-edge. The natural topography and foliage of the site is well preserved and negotiated ,like the level difference between the building and the landscaped garden and existing trees are accommodated in the building design.

DS[12] | Image © Khosla Associates

The building is also climate sensitive. The long spine of the building running east-west takes advantage of maximum amount of North light so as to minimize to use of artificial lighting during the day .

DS[13] | Image © Khosla Associates

The temperature within building is kept between a minimum of 16oC and a maximum of 27oC by several devices: Adequate cross ventilation of all the studios and galleries, filtered north light through the skylight system and indirect yet ample light through the courtyards. Exhaust systems in the skylights flush out the hot air and humidity in peak summer via a stack effect.  Large overhangs on the south and west side protects the internal volumes from the fierce summer sun. The building has a TERI (The Energy and Resource Institute) Griha Green Rating.

DS[2] | Image © Khosla Associates

The landscaped garden forms an exciting quadrangle with the aqueduct on its south side; the new art school to its east, the main building to its north and the old bakery to its west .

DS[3] | Image © Khosla Associates

The new art complex thus attempts to infuse the spirit of creativity into the heart of the campus, taking The Doon School forward into the next century: A bold contemporary building that sensitively weaves the past with the present and dynamically leads the school into the future.

DS[8] | Image © Khosla Associates DS[9] | Image © Khosla Associates DS[1] | Image © Khosla Associates

DS[21] | Image © Khosla Associates DS[22] | Image © Khosla Associates DS[23] | Image © Khosla Associates

 

 

 

 

Materials:

Building Façade:
Brick Tiles, Olive colored corrugated aluminum sheets and 400mm x 400mm rough yellow slate.

Building Interior :
Flooring of central spine : 600mm x 600mm rough grey Kota Stone
Flooring of Art Studios: 600mm x 600mm polished grey Kota Stone
Flooring in courtyard areas: 100mm x 100mm rough Sadharhalli cobblestones
Coping areas and steps : 20mm thk rough Sadharhalli stone.
Staircase railing and skylight structure

Khosla Associates is a leading Architecture and Interior Design firm in Bangalore IndiaThe team at Khosla Associates headed by Sandeep Khosla and Director Amaresh Anand consists of highly qualified and driven design professionals who create a versatile body of work ranging from architecture and interiors of residences and corporate offices to retail and hospitality spaces.

, , , , ,

Comments are closed.
Scroll Up